Denkt u er over om uw medewerkers of studenten online cursussen aan te bieden, certificaten te laten behalen of specifieke vakkennis te laten opdoen? Dan is een digitale leeromgeving misschien wel iets voor u. Zo’n leeromgeving biedt namelijk een aantal interessante voordelen. We noemen de 7 belangrijkste.
Altijd up to date
Online leermiddelen worden beheerd in een zogeheten elektronische leeromgeving waarin veranderingen eenvoudig doorgevoerd kunnen worden. Dit vergt wel een consequente, zorgvuldige aanpak, maar dan heeft u altijd de meest recente informatie tot uw beschikking om aan medewerkers of studenten aan te bieden.
Kennis op maat
U kunt uw medewerkers of studenten informatie op maat aanbieden. Dit houdt in dat de e-learning niet alleen aansluit op de behoefte van een student maar ook op het individuele kennisniveau van elke student afzonderlijk. Zo ontstaat een persoonlijk leertraject.
Leren in eigen tempo
Om zeker te weten dat medewerkers of studenten de juiste stof tot zich nemen, kunnen zogeheten ‘leerlijnen’ worden uitgezet. Deze leerlijnen kunnen op de persoonlijke leerbehoefte van de student of medewerker worden afgestemd en gedoseerd worden aangeboden. Het voordeel hiervan is dat de student precies die kennis aangereikt krijgt die hij of zij moet leren. Het mooie van werken met leerlijnen is tevens dat een volgende module pas wordt aangeboden, wanneer de student middels een test heeft aangetoond het voorafgaande voldoende te beheersen. Op deze manier krijgt de student een overzichtelijk pad aangereikt voor het doorlopen van zijn studie.
Feedback vragen
Het sturen van de informatiestroom is dus een belangrijk voordeel. Maar een goede elektronische leeromgeving biedt gebruikers nog meer voordelen. Zo heeft de student inzage in de lessen die hij reeds doorlopen heeft en kan hij desgewenst ‘terugbladeren’ in de stof. Ook kan de student zien hoe ver hij reeds gevorderd is in de totale leerstof. Bij vragen kan de student direct via de chatfunctie of via een mailtje vragen stellen aan de docent. Dit maakt studeren of met elkaar samenwerken op afstand een stuk eenvoudiger.
Veilige opslagplaats voor waardevolle kennis
Een elektronische leeromgeving fungeert daarnaast ook als veilige opslagplaats voor waardevolle kennis. Door de digitale vorm is het vervangen van losse blaadjes in een map overbodig. Ook hoeft u zich niet meer af te vragen of het lesmateriaal wel up to date is. In een elektronische leeromgeving is dit immers met een druk op de knop geregeld.
Leren wordt fun!
Doordat de lessen online worden aangeboden, kunt u real time veranderingen doorvoeren in de lesstof. Dit biedt docenten de mogelijkheid om direct bij de actualiteit aan te sluiten. Bijvoorbeeld door een filmpje met bijbehorende vragen toe te voegen aan de lesstof. Ook kunt u gebruik maken van verschillende werkvormen, wat het leren leuker en boeiender maakt. Denk aan een quiz, spelletjes, interactieve vragen of een test.
Easy management voor beheerders
Een goede elektronische leeromgeving verlicht de taak van degene die de kennis beheert. Naast informatie eenvoudig up to date houden kunt u ook veel processen automatiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk met een druk op de knop de voortgang van studenten te monitoren en werkprocessen te stroomlijnen.
Even sparren?
Wie de voordelen van een elektronische leeromgeving eenmaal kent, kan er optimaal gebruik van maken. Wilt u weten wat een elektronische leeromgeving voor de scholing van uw personeel of studenten kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs denken graag vrijblijvend met u mee. Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers.