Zuivelacademie.nl: de kracht van het collectief

Deel dit bericht

In ons vorige blog heeft u al kennis kunnen maken met de Zuivelacademie. Vandaag vertelt beheerder Nienke Opsteeg ons meer over dit bijzondere initiatief. Zuivelacademie.nl is destijds opgericht om de aanwezige vakkennis in de zuivelsector te bundelen en te behouden voor toekomstige generaties medewerkers. Vanuit het programma Arbeidsmarkt en Opleiding onderzochten de participerende zuivelbedrijven & opleiders hoe men het best kon anticiperen op de toekomstige behoefte aan geschoold personeel. De gezamenlijke ontwikkeling van een online kennisbank voor de sector, markeerde de start van een duurzame samenwerking tussen tientallen zuivelbedrijven & opleiders.

Gezamenlijke inspanning

Nienke Opsteeg beheert in opdracht van ZuivelNL de contacten met de gebruikers van Zuivelacademie.nl en informeert hen over updates in het materiaal. Nienke heeft zelf een achtergrond in de Levensmiddelentechnologie en is tevens Opleidingsdeskundige. “Het belangrijkste aan de Zuivelacademie vind ik de gezamenlijkheid. En dat iedereen er belangeloos de nodige uren in heeft gestoken – en dit nog steeds doet – om er een gezamenlijk succes van te maken”, legt Nienke uit. “Die kracht van het collectief, het kennis delen en beschikbaar maken voor de generaties na ons, dat vind ik mooi.”

Gebruikerservaringen

De ervaringen van de deelnemende zuivelbedrijven & opleiders met de online academie zijn positief, weet Nienke. “Mensen zijn zeer enthousiast over de schat aan vakkennis die de Zuivelacademie.nl hen biedt om hun personeel de benodigde vakkennis aan te kunnen reiken. Iedereen maakt er op zijn eigen manier gebruik van. De een gebruikt de academie echt als opleidingsplek voor maatwerk. De ander maakt vooral gebruik van de academie om achtergrondinformatie te vinden bij een bepaald vraagstuk. En weer andere ondernemingen hebben Zuivelacademie.nl geïntegreerd in hun eigen kennismanagement.”

Standaard of maatwerk?

Hoewel de reacties over het algemeen positief zijn, merkt Nienke wel dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om alle mogelijkheden die de Zuivelacademie biedt te overzien en te benutten. “Het is wel echt een databank met enorm veel materiaal en vakkennis. Het is niet altijd mogelijk om dit in de vorm van interactieve werkvormen met filmpjes en animaties aan te bieden. De uitdaging voor de deelnemers zit hem er – denk ik – in om een balans te vinden tussen maatwerk en het optimaal gebruik maken van het standaard materiaal. Kies je ervoor om een e-learning op maat te (laten) maken voor jouw personeel, dan kun je de lesstof vaak nét iets meer aansprekend maken door praktijkvoorbeelden en eigen beeldmateriaal. Voor die deelnemers die zelf aan de slag willen met het maken van e-learnings, zijn er voorbeelden op de Zuivelacademie beschikbaar. Als interactieve, visueel aantrekkelijke werkvorm, zijn we nu een introductiemodule aan het ontwikkelen, gebaseerd op de manier waarop operators via het beeldscherm de productieprocessen besturen.”

Even sparren?

Bent u ook benieuwd hoe u er samen met branchegenoten voor kunt zorgen dat uw medewerkers altijd en overal kunnen beschikken over up to date vakkennis? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten denken graag vrijblijvend met u mee over de beste oplossing voor u en uw mensen. Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers.


Deel dit bericht