Bij alle kaas- en zuivelfabrieken die Nederland rijk is werken duizenden werknemers. Veel van hen werken al hun hele leven in de zuivelindustrie en beschikken over een schat aan kennis. Over het bedrijf, de producten en over de productieprocessen. Wanneer deze werknemers het bedrijf verlaten, nemen ze die waardevolle kennis met zich mee. Eeuwig zonde, vond de zuivelsector. Want eigenlijk wil je alle kennis behouden en doorgeven. Benieuwd welke oplossing de zuivelsector hierop bedacht?
Het ontstaan van de Zuivelacademie
In 2015 startte ZuivelNL met een aantal zuivelondernemingen en bedrijfsopleider een project om alle vakkennis die in de sector aanwezig is, te bundelen en beschikbaar te maken voor de zuivelbranche. Een redactie, samengesteld uit mensen uit de zuivelbranche verzamelde zo veel mogelijk kennis van medewerkers. Deze kennis werd gedigitaliseerd en vervolgens tot lesmodules samengesteld. AHA Leermiddelenbouwers maakte de lesstof geschikt voor online gebruik, in de vorm van e-learnings. Elke zuivelonderneming heeft beschikking over de basismodules die gezamenlijk worden onderhouden maar kan desgewenst ook bedrijfsspecifieke modules toevoegen.
Online kennisbank voor de Zuivel
Eigenaar van de Zuivelacademie.nl is ZuivelNl. Het technisch beheer ligt bij AgriHolland. De Zuivel Kenniscoöperatie (ZKC), een samenwerkingsverband van scholingspartijen en zuivelbedrijven, is verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van de Zuivelacademie. Door samen te opereren is er een online kennisbank ontstaan op het gebied van zuivel. Een handboek waarvan zuivelondernemingen naar eigen inzicht gebruik kunnen maken.
Samenwerken = samen profiteren
Op deze manier kun je niet alleen specifieke bedrijfskennis zeker stellen, maar heb je ook altijd lesmateriaal op maat voor handen. Bovendien is dit lesmateriaal op een moderne manier ontsloten en online toegankelijk. Zo kun je bijvoorbeeld zij-instromers via een online onboarding alvast kennis laten maken met je bedrijf. Hierbij kun je putten uit de gezamenlijke kennisbank om je eigen lesmodule samen te stellen. Elke zuivelonderneming is vrij in het omgaan met de content (inhoud) van de lessen. Meer weten over wat de zuivelacademie aan mogelijkheden biedt? Neem dan een kijkje op zuivelacademie.nl.
Benieuwd hoe u als sector een online kennisbank kunt aanleggen?
De Zuivelacademie is een mooi voorbeeld van hoe je als sector gezamenlijk kunt zorgen dat kennis behouden blijft. En hoe je dit samen kunt financieren en toch nog bedrijfseigen kennis kunt toevoegen, beheren en gebruiken. Bent u ook benieuwd hoe u gezamenlijk kunnen optrekken met ondernemers uit uw branche, om vakkennis te bundelen en te benutten? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag vrijblijvend met u mee. Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers.