5 tips voor een gezonde nachtrust

Beter slapen zorgt voor betere studieresultaten: en zó pak je dat aan (met 5 praktische tips)

Deel dit bericht

De World Sleep Day, de internationale Dag van de Slaap, vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. Dit jaar was dat op zaterdag 18 maart. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor slaapproblemen. Wie niet genoeg slaapt heeft minder focus, is dus minder alert en als gevolg daarvan bijvoorbeeld ook minder goed in staat om stof op te nemen tijdens studie. Uit verschillende onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat we gemiddeld zo’n 8 uur slaap per etmaal nodig hebben. Goede nachtrust is een belangrijk onderdeel van je leerproces. Als je goed uitgerust ben dan leer je beter en sneller! Daarom zetten we in dit blog een aantal feiten over slaap voor je op een rijtje, zodat jij uitgerust aan de slag kunt.

Graag delen we 5 tips met je zodat je lekker uitgerust met je opleiding, cursus of e-learning aan de slag kunt. Alvast succes!

1. Ben je bewust van je slaapbehoefte

De 8 uur die we gemiddeld aanhouden is niet voor iedereen een gegeven. Waar de één prima met een kleine 7 uur uit de voeten kan heeft de ander veel meer slaap nodig. Pubers doen er goed aan tenminste 9 uur te slapen, terwijl jonge kinderen 16 uur slaap nodig hebben. Ouderen hebben met 6,5 uur het minste slaap nodig. Eén ding staat vast, de mensen die vol trots verkondigen dat ze met slechts 4 tot 5 uur slaap toekunnen zou ik niet al te serieus nemen. Deze mensen zijn er wel, maar wereldwijd is dit aantal echt niet zo groot. Laat je niet beïnvloeden door deze verhalen, maar luister naar je eigen lichaam. Een andere eenvoudige, maar zeer doeltreffende tip: leg een notitieboekje met pen op je nachtkastje. Elke gedachte die in je hoofd opkomt schrijf je op. Ook dat helpt je brein tot rust te komen.

2. Een powernap is nuttig, maar geen vervanger van de korte nachten

Wie zich moe voelt, doet er goed aan een kort dutje te doen. Deze powernap mag niet langer duren dan zo’n 20 tot 25 minuten. Uit onderzoek blijkt dat het een goede manier is om even kort op te laden en dan weer verder te gaan. Wél is belangrijk dat je je echt houdt aan deze 25 minuten. Wie langer slaapt, kan zich daardoor juist vermoeider gaan voelen omdat je lichaam opnieuw op moet starten, het denkt dat het ochtend is. Verder is het ook belangrijk om vanaf afstand naar je slaapbehoefte te kijken. Ben je overdag steeds moe en heb je behoefte aan een powernap? Misschien slaap je wel te kort. Dan doe je er beter aan om je nachtrust wat verder te verlengen. Ook suikerrijke lunches kunnen zorgen voor een snelle (maar korte) stijging in je bloedsuikerspiegel, waardoor je na een korte tijd weer moe bent omdat deze snel weer daalt. Probeer daarom zoveel mogelijk groenten, fruit, noten, zaden en pitten te eten en eet bij voorkeur sowieso onbewerkt voedsel. Dat geldt ook voor het vocht dat je tot je neemt: drink water en beperk de inname van suikerrijke dranken. Ze geven je even energie, maar dat is van korte duur.

3. Daglicht zorgt voor slaperigheid

Door overdag voldoende daglicht op te nemen, kun je ‘s nachts beter slapen. Het is dus aan te raden te werken in een ruimte met voldoende daglicht. Door daglicht maakt je immers het slaaphormoon melatonine aan. Daarom wordt het afgeraden ‘s avonds in fel licht te werken. Ditzelfde geldt voor het computerscherm. Al hebben veel schermen tegenwoordig een filter waardoor het licht minder blauw is. Beweeg sowieso voldoende overdag, zorg ervoor dat je voldoende zuurstof binnenkrijgt bijvoorbeeld door het maken van een wandeling tijdens je lunchpauze of na je lange werkdag.

4. Slaap voldoende voor geestelijk herstel

Wanneer je niet genoeg slaapt komt je zenuwstelsel niet tot rust. Het leven van alledag is hectisch, er komen continu prikkels, allerlei andere informatie en emoties op je af. Om dit te kunnen verwerken, en de dag erop weer fris te kunnen starten, heb je een goede nachtrust nodig. Probeer een aantal uren voor je naar bed gaat te ontspannen, gebruik die liefst zo min mogelijk alcohol en drink bijvoorbeeld eens een rustgevende kop kamillethee. Houd elke dag hetzelfde bedritueel aan en zorg op die manier voor een ontspannen nachtrust. Zo kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan.

5. Val af door voldoende slaap

Als je te weinig slaapt heb je meer kans op overgewicht. Dat heeft onder meer te maken met verschillende hormonen die bij een serieus slaaptekort verkeerde signalen doorgeven aan de hersenen. En dat heeft weer invloed op je hormoon huishouding. Bovendien ben je minder goed bestand tegen de verleidingen van alledag, als je continu vermoeid bent. Denk dan aan ongezonde snacks, alcohol of het drinken van te veel koffie omdat je toch je werk af of studie voor elkaar moet krijgen.

Inspiratie om lekker te slapen

Met dit blog hebben we geprobeerd je de best mogelijke tips te geven zodat je geïnspireerd raakt om je nachtrust niet in te korten. Het klinkt meer als een waarschuwing (het is ook goed) maar kunnen we aan het einde iets op een positieve manier zeggen? Als je elke dag het idee hebt dat je niet alles gedaan hebt wat je had willen doen, kijk dan eens kritisch naar je dagbesteding. Misschien neem je wel structureel te veel hooi op je vork. Eén ding is zeker, inperken van je nachtrust gaat je op lange termijn niet het gewenste resultaat geven. Slaap daarom voldoende, zo ga je beter leren!


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *