Explanimation? Dat combineert ‘explanation’ en ‘animation’

Breng jij complexe boodschappen al over door inzet van heldere animaties?

Deel dit bericht

‘We merken in de praktijk dat de inzet van animatievideo’s binnen de opleidingswereld snel aan populariteit toeneemt. Dat heeft enerzijds te maken met de manier waarop we hybride zijn gaan opleiden, waardoor mensen meer vanuit huis zelf online hun lessen volgen. En anderzijds zie je dat ons brein nu eenmaal beter in staat is om meer stof op te nemen als dit aangeboden wordt in een combinatie van tekst en (bewegend) beeld al dan niet begeleid door een voice over.’ Aan het woord is Eddy Schoonhoven, directeur van AHA Leermiddelenbouwers. ‘Op die manier maak je leren niet alleen gemakkelijker, maar het wordt ook leuker, omdat het bekijken van een kleurrijke geanimeerde video, nu eenmaal minder energie kost dan het doorlezen van een dik boekwerk.’

Explanimation? Dat combineert ‘explanation’ en ‘animation’

‘Vanuit AHA Leermiddelenbouwers zijn we al jarenlang volop bezig met het maken van dergelijke animatie video’s, ook wel explanimation genoemd. Een explanimation combineert ‘explanation’ en ‘animation’, dus duidelijke uitleg én een aantrekkelijk bewegend beeld ineen’, vervolgt Eddy. ‘In de komende vijf blogs delen we diverse van dit soort video’s om te laten zien wat je daarmee bereiken kunt. Dit soort innovatieve video’s worden overigens al lang niet meer alleen in de opleidingshoek toegepast, maar ook op plaatsen waar mensen snel bepaalde informatie in zich op moeten kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een kort filmpje waarin verteld wordt hoe en dát je je handen moet wassen in verband met de coronacrisis, een video die de looprichting in een ziekenhuis uitlegt. Maar ook een werkwijze voor het oogsten van appels, of een video waarin bollen pellen wordt uitgelegd aan vakantiewerkers of een procedure in een kaasfabriek voor uitzendkrachten zijn zinvol in te zetten.

Communiceren anno nu

Deze manier van communiceren past helemaal in de tijd van nu waarin we bepaalde boodschappen binnen onze maatschappij zo gemakkelijk en intuïtief mogelijk aan mensen over willen brengen. Dat geldt ook voor de benadering van onze cursisten. Want mensen die plezier hebben in leren, leren niet alleen sneller en gemakkelijker, ze houden het bovendien ook langer vol. Complexe informatie laat zich daarnaast gemakkelijker uitleggen wanneer dit visueel ondersteund wordt. Denk aan de manier waarop een proces verloopt, een werkwijze die je wilt duiden of een bepaalde materie die je door middel van beeld nu eenmaal beter over kunt brengen dan puur met tekst. Het mes snijdt in dit geval dus aan twee kanten.

Boodschap overbrengen?

Overweeg je wellicht al langer om zelf om een dergelijk filmpje in te zetten, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *