Zo behoud je kennis en breid je deze uit met actualiteiten

Hoe borg jij de (actuele) kennis binnen je organisatie op dit moment?

Deel dit bericht

We kennen allemaal de situatie waarin je, binnen je werkomgeving, even snel iets op wilt zoeken. In plaats van dat je dit digitaal kunt doen, blader je ongeduldig door een volle multomap heen. En terwijl je denkt goed bezig te zijn, werk je per ongeluk met versie 3.1 in plaats van met versie 5.2. Je kunt je voorstellen dat dit niet écht lekker werkt, want fouten, irritatie en verlies van productiviteit zijn het gevolg. Daarom is het waardevol om kennis binnen een organisatie te waarborgen. Maar hoe kun je dit het beste doen zonder dat het je al te veel tijd kost?

Zo behoud je kennis en breid je deze uit met actualiteiten

Het behouden en uitbreiden van kennis binnen je organisatie gaat enerzijds over het borgen van reeds aanwezige kennis. Maar ook over het inspelen op actualiteiten, zodat je met de laatste informatie werkt. En anderzijds wil je de kennis op peil houden vanwege een externe reden: je wilt blijven kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die anderen aan je stellen. Als je de intern aanwezige kennis goed op orde hebt, dan kun je de aanwezigheid ervan immers gemakkelijk aantonen. Bijvoorbeeld bij een audit.

Maar hoe pak je dat nu aan? Want iedereen heeft het druk. En ‘even’ nieuwe lesmaterialen schrijven dat doe je niet zomaar. Dat is écht een vak apart. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit extern te laten doen. Al sinds 2006 ontwikkelen wij digitale leeroplossingen voor het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. We duiken in specialistische onderwerpen maar richten ons ook op overkoepelende onderwerpen zoals duurzaamheid, hygiëne en veilig werken.

Inzet gerichte redactiegroepen blijkt succesvol

Een groot aantal organisaties hebben al gebruikgemaakt van onze kennis en kunde. Voorbeelden daarvan kun je vinden in de AgriHolland Academy. Hoe wij het actueel houden? We pakken het aan met inzet van gerichte redactiegroepen die bestaan uit enkele leden vanuit jouw organisatie. Door op die manier aan de slag te gaan, weet je zeker dat je mensen, zoals bijvoorbeeld je docenten, altijd met de meest actuele kennis werken. En daarnaast ben je de papieren rompslomp, die bovendien vaak verouderd is, kwijt. Als de basis eenmaal staat (en dat doen wij dus voor je), zorgen we er meteen voor dat alles actueel blijft. Dat doen we door meerdere keren per jaar de stof door te lopen, op zoek naar veranderingen in regelgeving of techniek. Uiteraard bepaalt de redactiegroep, die dus vanuit jouw eigen instelling samengesteld mag worden, de inhoud. En, dit wordt elk jaar gemakkelijker omdat, wanneer de structuur eenmaal staat, een kleine aanpassing zó gedaan is.

Haal kennis uit hoofden van mensen

Meer weten over hoe je kennis uit hoofden van mensen haalt en dit onderbrengt in een degelijk systeem dat je als organisatie stukken minder kwetsbaar maakt? En door inzet van een kleine groep mensen vanuit jouw bedrijf tóch serieuze resultaten halen? Neem even contact met ons op. We helpen je graag!


Deel dit bericht

1 gedachte over “Hoe borg jij de (actuele) kennis binnen je organisatie op dit moment?”

  1. Bij Rijkswaterstaat CIV wordt veel data ingewonnen. Deze inwinning wordt veelal ingekocht bij de markt. Hoe behouden we nu de kennis, om de markt goed te kunnen aansturen of te controleren?
    * enerzijds hebben we kennisteams per inhoudelijk thema, bv flora en vegetatie of bodemhoogte, die een paar keer per jaar bij elkaar komen om elkaar op de hoogte te houden of ontwikkelprojecten te evalueren. De personen kunnen van verschillende afdelingen komen.
    * anderzijds voeren we jaarlijks een aantal kleine opdrachten uit, van inwinning tot eindrapportage, om kennisbehoud, maar ook om nieuwe mensen op te leiden.

    Bas Kers
    Delft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *