Door de bomen het opleidingsbos blijven zien?

Door de bomen het bos van een opleiders/ontwikkelaars blijven zien?

Deel dit bericht

Tik het woord ‘e-learning’ in Google in en je krijgt een indrukwekkende lijst van aanbieders. Maar hoe weet je nu welke e-learning het beste bij je bedrijf of onderwijsinstelling past? En hoe beoordeel je of ze voldoen aan de kwaliteitseisen die je binnen je organisatie stelt? In dit blog lees je waar je op kunt letten zodat je de best mogelijke keuze maakt.

Kwaliteit blijft, áltijd

Het is niet zo gek dat de aanbieders van online opleidingen als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Nu corona voorlopig of zelfs blijvend bij onze maatschappij hoort, heeft ook het online leren een vlucht genomen. Lekker vanuit je eigen thuisomgeving een e-learning doorlopen hééft ook wel wat. Net als structureel een aantal dagen in de week thuiswerken, afgewisseld met werken op kantoor zodat je de verbinding met de collega’s houdt.We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd gemakkelijk is om door de bomen het bos te blijven zien in de grote hoeveelheid aanbieders. Want online leren is dan wel op afstand, dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is om zomaar even snel een e-learning uit te kiezen. Ieders tijd is immers kostbaar en áls je een e-learning kiest, dan wil je ook dat deze precies beantwoordt aan de leerdoelen die je met elkaar geformuleerd hebt.

Praktische tip 1

De eerste selectie die je zou kunnen maken is op de omvang van de opleider. Want waar de één graag samenwerkt met de grote partijen uit de markt, kiest de ander juist liever voor het meer kleinschalige, persoonlijke contact. Van cursisten horen we vaak terug dat ze na een zoektocht op het internet tóch nog even contact opnamen om die ene vraag te stellen of om samen te sparren over welke opleiding het beste bij je past. Wanneer je dat belangrijk vindt, dan is het goed om even te testen of de opleider van jouw keuze aan die verwachting voldoet. Let daarop bij de selectie van je opleider, want met name wanneer je kiest voor e-learning, en er dus geen klassikale interactie is, is het persoonlijke contact meestal van belang. Zowel voor als na de opleiding.

Praktische tip 2

De tweede schifting kan gaan over het aanbod dat de opleider hanteert. Door de bank genomen werk je liever samen met een opleider die zich richt op één business, dan dat je kiest voor een opleider die naast een financiële opleiding, ook een cursus Spaans en pottenbakken voor beginners aanbiedt. Wanneer je een beetje thuis bent in de wereld van (online) leren, dan weet je hoe ongelofelijk veel tijd, werk en energie het kost om de lesstof actueel te houden. En wij durven, als ervaren partij die al jaren als bekend en gewaardeerd opleidingsinstituut en kennispartner in de agribusiness meedraait, te zeggen dat het bijna ondoenlijk is om voor meerdere sectoren álle actuele wet- en regelgeving tot in detail snel aan te passen in de lesstof. Terwijl dit wél belangrijk is voor degene die de e-learning volgt. Zeker als je te maken hebt met certificeringen en/of risicovolle beroepen omdat je met bepaalde chemische stoffen of uitstoot van gassen te maken hebt.

Praktische tip 3

De derde keuze die je kunt maken is om bewust eens verder te kijken dan de gevestigde orde. Er zijn zóveel goede initiatieven in de markt van e-learning, dat je niet direct voor de bekendste namen hoeft te kiezen. Er is voor de inkoper van de e-learning, maar ook door de cursist zelf, veel laaghangend fruit te plukken. En juist door te kiezen voor een specialist, zou je nog weleens versteld kunnen staan van de sterke inhoud van de e-learning. En die neem je, heerlijk vanuit je eigen bank of thuiswerkplek tot je, onder het genot van een kop koffie. Op een moment dat het jou past. En in het tempo dat je past. Als dat geen mooie manier van leren is… Van cursisten horen we terug dat, wanneer ze eenmal met het fenomeen e-learning te maken hebben, dit nog prima na een lange werkdag kunnen doen. Terwijl het volgen van fysieke lessen dan wél als intensief ervaren wordt. Mede door de reistijd die ermee gemoeid is.

Neem contact op

De wereld van opleiden is continu in beweging. En dat vraagt wat: van ons als ontwikkelaar van e-learnings, maar ook van jou als docente, leidinggevende, inkoper of cursist. Maar samen komen we er wel. Wil je meer weten of gewoon even sparren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *