Hoe zorg jij ervoor dat specialistische vakkennis zo eenvoudig en vanzelf naar je toe komt?

Hoe zorg jij ervoor dat specialistische vakkennis zo eenvoudig en vanzelf naar je toe komt?

Deel dit bericht

Vroeger las je een boek. Tegenwoordig kijk je op een scherm. De dertigplussers onder ons kennen vast nog wel de lijvige encyclopedie uit de bibliotheek of bij de ouders thuis als naslagwerk in de boekenkast. Tegenwoordig nemen we informatie heel anders tot ons. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze informatie op het juiste moment, als vanzelf, op de juiste manier tot je komt? En dan liefst zo dat de kennis waar je naar op zoek bent direct toepasbaar is in je werk. Door op deze manier naar kennisvergaring te kijken, voorkom je dat je je hoofd vult met té veel informatie, die op het moment dat je deze nodig hebt óf niet paraat óf niet meer actueel is. Hoe je dit slim oppakt? Je leest er meer over in ons blog van deze week.

Rijtjes stampen hoeft niet meer

Waar we jaren geleden in het onderwijs nog van mening waren dat het zinvol was om eindeloze hoeveelheden rijtjes uit het hoofd te leren, kijken we daar nu wel wat anders tegenaan. Natuurlijk blijft het nodig om bepaalde basiskennis op te doen en is het niet handig om álles op te moeten zoeken. Maar de manier waarop we vroeger leerden ligt nu echt wel achter ons. Het gaat er, ook bij AHA Leermiddelenbouwers, vooral om dat je weet waar je iets kunt vinden zodat je het op het juiste moment praktisch en slim toe kunt passen. En daar lenen devices als tablets, pc’s en telefoon zich uitstekend voor. In dat opzicht is een boek een redelijk eenzijdig middel om stof tot je te nemen. Denk maar een aan de manier waarop bijvoorbeeld een e-learning je van informatie voorziet: kleine stukjes tekst worden vaak afgewisseld met filmpjes of interactieve opdrachten. Het leert niet alleen prettiger, het maakt ook minder passief omdat je brein steeds op een andere manier gestimuleerd wordt. En dat houdt scherp…

Kies voor slimme, gratis informatievoorziening op het juiste moment

Daarnaast is het, vooral door de enorme hoeveelheid informatie die online te vinden is, slim om ervoor te zorgen dat de vakinhoudelijke informatie op de juiste manier, geautomatiseerd naar je toe komt. Dat scheelt je niet alleen tijd, het geeft je ook rust omdat je niet elke dag door allerlei sites, platforms en andere forums hoeft te grasduinen. Want dat is de andere kant van deze tijd: het is soms uitdagend om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, omdat de prikkels die dagelijks op ons afkomen via de verschillende media onmogelijk allemáál te verwerken zijn.

Een mooi voorbeeld van een platform dat in de behoefte van geautomatiseerde, relevante informatievoorziening voorziet, is AgriHolland dat actueel nieuws combineert met actuele vacatures. Dit platform biedt de mogelijkheid om, door middel van een Jobalert, dagelijks gratis de nieuwe vacatures in je mailbox te ontvangen, biedt twee keer per week een, eveneens gratis, nieuwsbrief én het is mogelijk om toegang te krijgen tot alle nieuwsberichten van de afgelopen 20 jaar.

Specialisten: van hovenier tot biologisch melkveehouder

Graag verwijzen we je ook naar de informatie op het e-learning platform Agri Holland Academy, dat zich richt op  de specialisten binnen de agrisector. De aangeboden cursussen op dit platform lopen van biologische melkveehouderij  tot een e-learning over het levende gebouw  en cursussen over bodem, bemesting en teelt voor groen, grond en infra. Kennis tot je nemen is vandaag de dag eenvoudiger dan ooit. Als je eenmaal begrijpt hoe je de techniek slim voor je kunt laten werken dan ben je altijd up to date. En dat zónder dat het al te veel moeite kost. Meer weten? Neem even contact met ons op.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *