Hoe houd je alle certificaten, opleidingen en ontwikkelingen van je medewerkers bij?

Hoe houd je alle certificaten, opleidingen en ontwikkelingen van je medewerkers bij?

Deel dit bericht

AHA-leermiddelenbouwers werkt met het open-source learning platform Moodle. Dit is de meest gebruikte elektronische leeromgeving (ELO) ter wereld en telt miljoenen gebruikers. Je kunt je eigenlijk niet meer voorstellen dat er bedrijven zijn die nog handmatig de opleidingen van hun medewerkers bijhouden…

En toch is dat wat er in de praktijk gebeurt. Met alle onhandige gevolgen van dien…

Veel administratielast

Wanneer je een aantal tot veel medewerkers in dienst hebt, dan heb je al snel met veel administratieve werkzaamheden te maken. Dat is niet alleen vervelend, maar kan wanneer dit onnodig handmatig gebeurt, ook nog eens voor fouten zorgen. Beter is om de administratie, zoals de inschrijving van cursisten, de toewijzing van cursussen en rapportages over hun vorderingen in een Learning Management System (LMS) op te zetten. Dat heeft als voordeel dat dit tijd bespaart, fouten vermindert en rust (terug) brengt in de organisatie. Moodle, het systeem waar AHA Leermiddelenbouwers mee werkt,  is een open source.

Te laat met opleiding: geen motivatie of vooral te druk?

In dit systeem kunnen niet alleen cursussen met tekst, beeld, video en animaties ontworpen worden, we ontwikkelen er ook de opdrachten en toetsen in, bieden interactie met en tussen cursisten en docenten aan en leveren het bovendien in de huisstijl van de organisatie die ermee werkt. Omdat een ELO een helder platform is waarin alles bijgehouden wordt, is het gemakkelijk om overzicht te houden op welke opleiding, training of cursus welke collega nog voor een bepaalde tijd moet doen. Er ligt veel eigen verantwoording bij de medewerkers zelf, zeker als het gaat om op tijd gecertificeerd zijn. Doordat het in dit systeem gemakkelijk te herleiden is of iedereen op schema loopt, kan dit ook een invalshoek bieden voor functioneringsgesprekken. Er zijn immers altijd collega’s die op het laatste moment nog bepaalde educatieve punten moeten halen. Doordat er inzicht is kun je hier open het gesprek over aan gaan: is iemand niet intrinsiek gemotiveerd om zijn kennis op peil te houden of heeft deze persoon het zó druk dat hij het steeds voor zich uit schuift? De onderliggende reden maakt verschil in de manier waarop je dit gesprek aangaat.

Kies voor eenvoud

Wanneer hr-professionals, maar ook de collega’s zelf eenmaal met een ELO werken dan vragen ze zich vaak af waarom ze dit niet eerder hebben gedaan. Het scheelt veel tijd en het maakt het bijhouden van opleidingen en certificeringen stukken gemakkelijker. Bovendien voorkom je door inzet van een dergelijk platform dat één collega de kennis heeft in een eigen bijgehouden bestand. Dat maakt je immers kwetsbaar als organisatie. Je moet er niet aan denken dat deze persoon een andere baan vindt of langdurig uitvalt vanwege andere redenen. De Moodle-tool is eenvoudig aan te schaffen en gemakkelijk uit te breiden met gewenste cursussen. Meer weten of even sparren? Neem dan even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *