Explanimation: de animatievideo effectief als leermiddel

Explanimation: de animatievideo effectief als leermiddel

Deel dit bericht

De inzet van animatievideo’s in communicatie en opleiding wordt steeds populairder. En dat is ook logisch want wanneer tekst en beeld gecombineerd worden dan blijft dit beter hangen. Dat heeft te maken met de manier waarop het lerend vermogen van ons brein werkt. Vooral de ‘explanimation’ is een effectieve manier van kennis overdragen. Een explanimation combineert ‘explanation’ en ‘animation’, dus duidelijke uitleg én een aantrekkelijk bewegend beeld ineen.

De werking van ons brein

De kracht van zo’n animatievideo ligt in twee punten: door de gekozen vormgeving kan complexe informatie beter overgebracht worden en de boodschap wordt beter opgeslagen in de hersenen. Visuele beelden werken meer in op emotie en de video neemt de kijker mee in de uitleg. Onze hersenen zijn immers veel beter in staat om losse feiten te verwerken als we deze in een samenhangend visueel geheel krijgen aangeboden.

Goede animatie voegt veel toe

Dit maakt een goede animatie dus veel meer dan een opfleuring van tekst. Het heeft wel degelijk toegevoegde waarde. Is je doel om complexe informatie over te brengen aan een doelgroep, of om een ingewikkeld proces uit te leggen? Dan is het gebruik van een explanimation een goede keuze.

Praktisch voorbeeld

Het team van AHA Leermiddelenbouwers is in staat gestelde leerdoelen te vertalen naar een gestructureerd script en onze visual designer kan dit omzetten naar een aantrekkelijke animatie of explanimation. Benieuwd naar hoe dit eruit ziet? Kijk dan even hier voor een voorbeeld uit de agri business. Aan de slag? Of even overleggen? Neem dan contact met ons op.


Deel dit bericht