Lukt het jou als hr-verantwoordelijke om je medewerkers enthousiast te krijgen voor opleidingen? 3 tips!

Lukt het jou als hr-verantwoordelijke om je medewerkers enthousiast te krijgen voor opleidingen? 3 tips!

Deel dit bericht

De meeste mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee: het volgen van een opleiding. Naast de enkele individuen die met plezier aan een studie (soms naast hun baan en gezinsleven) beginnen, zijn de meeste mensen niet direct enthousiast als hun leidinggevende of hr-collega voorstelt om een opleiding te gaan volgen. Hoe lukt dat bij jou op dit moment? Zijn je collega’s gemotiveerd of hangt er een soort van verplichte sfeer om opleiden binnen jullie organisatie? In dit blog geven we je 3 tips die je helpen om mensen gemotiveerd, gedreven én misschien zelfs wel geïnspireerd te krijgen voor het volgen van een bepaalde opleiding.

Drie tips die opleiden (weer) leuk maken

1. Het is de toon die muziek maakt

In veel bedrijven is er rondom verplichte opleidingen, die nu eenmaal gevolgd moeten worden in verband met een bepaalde normering of certificering, een wat negatieve sfeer ontstaan. Wanneer je als opleidingsverantwoordelijke een e-mail stuurt die dit (onbedoeld!) in toon bevestigt, of op die manier het gesprek aangaat, dan zal die sfeer niet ombuigen. Hoe doe je dat op dit moment? Toon je begrip voor die drukbezette collega of jonge cursist die eigenlijk liever andere dingen doet in zijn vrije tijd? Het verhaal wordt er niet anders van, maar als iemand zich begrepen voelt zal hij eerder zijn hakken uit het zand halen. Gedeelde smart is immers halve smart.

2. Geef keuzevrijheid

Bij veel bedrijven stopt opleiden wanneer er aan het verplichte karakter voldaan is. Wat gebeurt er als collega’s, naast de verplicht te volgen opleidingen, de keuze krijgen om voor verdieping naar eigen inzicht te gaan? Misschien wil die ene collega wel beter leren presenteren, terwijl de andere aan ondernemerschap wil werken. Door een soort cadeautje, een bonus, toe te voegen aan het verplichte opleidingspakket maak je leren leuker. Bovendien worden mensen gelukkig als een bepaalde mate van autonomie ervaren in de keuzes die ze mogen maken. In hoeverre is er keuzevrijheid binnen het opleidingspakket dat bij jullie wordt aangeboden op dit moment?

3. Toon waardering

Dat klinkt natuurlijk als een open deur, het tonen van waardering. Toch gebeurt dat bij nogal wat bedrijven, organisaties en instellingen nog te weinig. Terwijl uit werkelijk élk onderzoek blijkt dat medewerkers en cursisten die goed in hun vel zitten hun werk gewoon beter doen. Bovendien zijn ze minder vaak ziek, stappen ze minder snel over naar een andere werkgever en presteren ze beter in het team. Het mogen maken van fouten is daarbij onmisbaar. De best functionerende teams zijn die teams waarin de mensen fouten durven te maken. Wanneer je fouten durft te maken, dan komt dat voort uit zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen ontstaat als mensen zich op hun gemak voelen. Hoe ervaren de collega’s dat bij jullie op dit moment?

Stof tot nadenken

We wensen je veel succes en werkplezier toe in deze soms uitdagende tijd. Voel je vrij om contact met ons op te nemen om een bepaalde casus of twijfel voor te leggen. We denken graag met je mee, ook als je besluit om niet met AgriHolland Academy of AHA Leermiddelenbouwers in zee te gaan. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je altijd verder.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *