Van Boeken naar Bytes: VHG en AHA Leermiddelenbouwers brengen e-learning naar de groenopleiding

Van Boeken naar Bytes: VHG en AHA Leermiddelenbouwers brengen e-learning naar de groenopleiding

Deel dit bericht

Koninklijke VHG is de brancheorganisatie voor ondernemers in het groen. Van hoveniers en groenvoorzieners tot interieurbeplanters en boomspecialisten. Jeroen Zijlmans is binnen VHG verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met onderwijs en arbeidsmarkt. “Onze groene sector heeft bekwame zij-instromers keihard nodig. Met e-learning zaten we al vroeg op de juiste trein”.

 “De VHG Branche-opleiding is een driejarige vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt”, vertelt Jeroen Zijlmans. “En richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. De e-learning is geen vervanger van het onderwijs in de klas maar is erop gericht om de les voor te bereiden. Staat er volgende week een les bodemkunde op het programma? Dan kun je de les voorbereiden en de vragen die je hebt noteren. Met de e-learning stimuleren we interactie. Je hebt alleen geen fysieke boeken meer.”

 Juist bij die boeken begon het idee te borrelen. De afgelopen 10 jaar heeft het aantal zij-instromers in de groene sector een grote vlucht genomen. In tijden van een krappe arbeidsmarkt iets waar VHG erg blij mee is. “De roep om het lesmateriaal verder te professionaliseren werd steeds groter”, vertelt Jeroen Zijlmans. “We gebruikten nog volledig schriftelijk lesmateriaal maar we wilden de omslag maken naar een online platform. Met AHA Leermiddelenbouwers klikte het meteen. Waarom? Voor mij was een e-learning maken een nieuwe wereld. Samen met AHA Leermiddelenbouwers zijn we zonder veel praatjes aan het werk gegaan. Dat typeert hun. What you see is what you get”.

Vijf redenen

“E-learning is voor ons om een aantal redenen interessant”, vertelt Jeroen Zijlmans. “We hebben tien tot twaalf uitvoeringslocaties en op elke locatie willen we uniformiteit aanbieden. De onderwijskundige structuur van de brancheopleiding zit in de e-learning verankerd zodat we uniformiteit kunnen garanderen. Het is dus niet zo dat we alle boeken online gezet hebben en dat is dan onze e-learning. Een tweede aantrekkelijk aspect van e-learning betreft het karakter van zij-instromers. Zij-instromers zijn mensen die heel leergierig zijn en in de e-learning kunnen we veel verdieping aanbrengen. Daarom heeft AHA Leermiddelenbouwers los van de e-learning voor de brancheopleiding nog een aantal e-learnings voor ons gemaakt. Zoals de e-learning over groene gebouwen. Of we voegen een extra module toe over het werken met Excel, Word of PowerPoint. Deze aanvullende modules kunnen we eenvoudig integreren en daarmee extra lesstof aanbieden. En er is nog een vijfde aspect. Ook de examinering zit deels in de e-learning verwerkt en dat maakt het makkelijk om cijfers op te halen. Je hoeft geen excelsheets meer heen en weer te delen. De e-learning is daarmee een interessant leerling-management systeem.”

Professionele partij

“Wat me zo aanspreekt van AHA Leermiddelenbouwers?”, vraagt Jeroen Zijlmans. “Het zijn Wageningse-mensen. Ze kennen als geen ander de groene sector. Een e-learning over het bouwen van een zwemvijver? Best ingewikkeld hoor maar ook daar zijn ze in thuis. Wat ik van alle kanten terug hoor, is de enorme betrokkenheid die de mensen van AHA Leermiddelenbouwers bij het onderwerp hebben. Het feit dat ze inhoudelijk weten waar het over gaat, loyaal en betrokken zijn, werkt gewoon erg fijn. Dat maakt het ook heel verleidelijk om alles aan ze over te laten. Maar als opdrachtgever moet je zelf aan de bal blijven. Voorkom dat je achterover gaat leunen en blijf zelf kritisch. AHA Leermiddelenbouwers is een uiterst professionele partij maar het begint toch ook in je eigen organisatie. Blijf je zelf steeds vragen waar dient de e-learning voor, wat wil je ermee bereiken. We blijven de e-learning ontwikkelen. AHA Leermiddelenbouwers organiseert regelmatig bijeenkomsten met docenten waaruit aanbevelingen komen die we vervolgens doorvoeren in de e-learning. We zijn daarnaast ook bezig om de functionaliteiten uit te breiden waarmee we de administratieve processen kleiner maken. Het beheer achter de schermen richten we slimmer in.”

Op de juiste knoppen drukken

“Dat we ‘het onderwijs zijn ingestapt met een professionele e-learning heeft ons, maar ook de groene sector, geen windeieren gelegd”, stekt Jeroen Zijlmans. “We hebben mensen die willen omscholen hard nodig. Doordat wij als brancheorganisatie er bovenop zaten, hebben wij die zij-instroom heel goed gemanaged en zaten wij al heel vroeg op die trein. We zijn geen onderwijsinstelling maar we vinden het als brancheorganisatie heel belangrijk dat wij op de juiste knoppen blijven drukken. Die knoppen gaan we in de boeken niet vinden maar in een online e-learning absoluut.“


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *