Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers. En dit is Aleid van der Kolk.

Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers. En dit is Aleid van der Kolk.

Deel dit bericht

Aleid maakte de switch van ecoloog naar projectleider e-learning.
Haar verhaal wil je zeker leren kennen.

Van buiten ging je naar binnen?

Toen ik hier kwam dacht ik ‘ik kom helemaal verkeerd terecht’. Maar dat bleek al snel onterecht. Mijn werk als projectleider e-learning heeft juist veel raakvlakken met ecologie. In de ecologie hangt alles met elkaar samen. Een plant groeit alleen als de bodem goed is, er genoeg water is et cetera. Met e-learning is het net zo. Je moet het hele traject goed in elkaar zetten anders werkt het niet.

Hoe ben je in dit vak gerold?

Ik werkte bij een adviesbureau dat klanten informatie verschaft over innovaties. Internet deed zijn intrede en we merkten dat er veel behoefte was aan het laatste nieuws over uiteenlopende ‘groene’ onderwerpen. Daarop was ik een van de initiatiefnemers om de website AgriHolland te starten. Eerst met nieuws en vacatures en later introduceerden we ook e-learning modules waar ik nu projectleider van ben.

De website van AgriHolland werd ‘groot’. Hoe ging het verder?

Ons team breidde uit en toen zijn wij we ons ook op het onderwijs gaan richten. Ook zij hebben behoefte aan het laatste nieuws op bepaalde onderwerpen. Een docent heeft weinig tijd om te kijken wat er in de wereld verandert en hoe hij dat in zijn les kan verwerken. Wij zitten tussen die docent en het bedrijfsleven in: ‘hee mensen,  die innovatie hoort in jullie les’. Nu werken we ook veel voor bedrijven.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Geen dag is hetzelfde. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een plantenkennistraining voor de app die we ontwikkelen voor Koninklijke VHG, de brancheorganisatie voor ondernemers in het groen. Met deze app kun je je plantenkennis oefenen. Van het leren van alle plantennamen tot het herkennen van plantenziektes. Heel handig voor studenten maar ook leuk voor hobbyisten. Vorige week was ik vooral druk met het schrijven van het lesmateriaal.

Waar word je nog elke dag enthousiast van?

Ik word blij van blije klanten. En die blije klanten danken we aan de samenwerking. We kunnen alleen een goede e-learning maken als we de neuzen in ons team en die van de klant dezelfde kant op hebben staan.

Hoe zet je die neuzen dan dezelfde kant op?

Dat begint al bij de allereerste kennismaking. Een opdrachtgever zit vaak aan tafel met alleen de vraag ‘ik wil een e-learning’. Maar wat wil je ermee bereiken? Samen achterhalen we wat het precieze doel van de e-learning is.

Waarom is dat belangrijk?

Wij schrijven teksten op verschillende taalniveaus, maken foto’s, filmpjes, bewegende animaties, oefenvragen, toetsen, de volledige elektronische leeromgeving… al die verschillende onderdelen maken een professionele e-learning. Alles op elkaar afstemmen is een hele klus. Die eerste stap van het achterhalen van de doelstelling is de basis voor alles.

Dat vraagt ook wel iets van de klant?

Klanten realiseren zich niet altijd hoe omvangrijk het maken van een e-learning is. We worden regelmatig ingevlogen op het moment dat het niet loopt. Vaak is het bij de start misgegaan. Heeft een filmmaker een fantastische film gemaakt maar was het doel onduidelijk en heeft de film geen effect op de doelgroep. Ons doel is echt om de klant te ontzorgen. Om ervoor te zorgen dat de doelstelling goed is en dat de uitvoering er naadloos op aansluit. Dat je niet apart hoeft te onderhandelen met een tekstschrijver, websitebouwer, mediabureau of een animator of zelf copyright issues moet oplossen. Wij nemen dat allemaal uit handen.

Wat moet iedereen weten over AHA Leermiddelenbouwers?

Het maken van een e-learning is een investering in je organisatie. Je kiest niet voor de goedkoopste oplossing maar wel voor structuur in je informatievoorziening. Waardevolle kennis leg je vast en stel je op uniforme, aantrekkelijke wijze beschikbaar. Wij zijn enthousiast voor het vak, beschikken over ‘groene’ kennis en kunnen met klanten meepraten. We zijn een vaktechnische gesprekspartner, kundig op het gebied van onderwijs en specialist in het maken van digitaal lesmateriaal. We hebben alles in huis om leeroplossingen te realiseren met een aha-effect.

Nog zo’n enthousiast verhaal? Lees ook het verhaal van Harrie Kootstra.

Meer weten?

Al ruim zestien jaar ontwikkelt AHA leermiddelenbouwers leeroplossingen voor bedrijven en onderwijs. Van korte e-learning modules en complete leeromgevingen tot professionele e-learnings voor de onboarding van nieuwe medewerkers. Wil je meer weten of gewoon eens sparren met iemand die van wanten weet? Neem contact met ons op. Aleid ken je inmiddels al (een beetje).


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *