Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers. En dit is Harrie Kootstra.

Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers. En dit is Harrie Kootstra.

Deel dit bericht

Wij zijn AHA Leermiddelenbouwers. En dit is Harrie Kootstra.
Harrie maakte de switch van hovenier naar specialist e-learning.
Zijn verhaal wil je zeker leren kennen.

Je ging van buiten naar binnen?

Van oorsprong ben ik hovenier maar dat lesgeven zat er altijd al in. Ik merkte al vrij snel dat ik het leuk vind om kennis aan anderen over te dragen. Mijn vervolgstudie aan de agrarisch pedagogische hogeschool docent groen, was daarom een schot in de roos. Na een aantal banen in het groene onderwijs maakte ik de overstap naar AgriHolland. Eerst als redacteur van nieuws maar direct met de bril op van ‘we hebben zo veel kennis en informatie in onze dossiers, hoe kunnen we die specialistische groene kennis omzetten in lesmateriaal?’

En toen zijn jullie gewoon begonnen?

In 2006 maakten we de start met het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Eerst onder de naam AgriHolland maar sinds 2017 onder de naam AHA Leermiddelenbouwers. Mijn rol als e-learning specialist is een perfecte match met mijn achtergrond. Het lesmateriaal dat we ontwikkelden kon ik meteen aan de praktijk toetsen en ervaren wat wel en wat niet werkt. AHA Leermiddelenbouwers heeft een hele brede kennis opgebouwd van de food en agri sector. We ontwikkelen niet alleen lesmateriaal op het gebied van groen maar bijvoorbeeld ook lesmateriaal voor de kaasmakerij.

Hoe heb je het hoveniersvak zien veranderen?

Je ziet een omslag in hoe de tuin gebruikt wordt. Vroeger legde je een tuin aan, misschien ook een vijver. Nu bouwen we buitenkeukens en leggen we zwemvijvers aan. Groen krijgt in steden een andere functie, er zijn dak- en geveltuinen. Voor al die verschillende functies is specifieke kennis nodig. Als hovenier moet je beschikken over kennis van elektra, waterdruk, planten, ecologie en biologie. De maatschappij verandert en dat zie je terug in de hovenierswereld.

Hoe gaat AHA Leermiddelenbouwers met al die veranderingen om?

Voor de groene vraagstukken die in de praktijk leven, daar bouwen wij een e-learning voor. Wij zijn hofleverancier voor het lesmateriaal voor de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Zo ontwikkelde AHA Leermiddelenbouwers de brancheopleiding voor hoveniers, een e-learning voor het levende gebouw en een specifieke e-learning voor het bouwen van zwemvijvers.

Is jullie groene hart daarbij belangrijk?

100%. Het geeft klanten rust en gemak. Een aantal jaren geleden deden we in opdracht van Wageningen Universiteit een project in Tanzania en Indonesië op het gebied van bemesting en het opkweken van planten. De eerste keer ging de opdrachtgever mee maar daarna werd alleen onze vlucht geboekt. Wij lieten zien dat we de kennis in huis hebben. Onze groene achtergrond wordt enorm gewaardeerd. Klanten voelen dat ze samenwerken met een partij die de taal van het vak spreekt. Het maakt samenwerken makkelijker en het contact diepgaander en dat komt tot uiting in de kwaliteit van het door ons ontwikkelde lesmateriaal.

Waaraan is vooral behoefte in de groene sector?

Klanten willen vooral praktisch lesmateriaal met voorbeelden. Dat heeft te maken met de grote stroom aan zij-instromers in de groene sector. Mensen die een omslag maken en ervoor kiezen om het hoveniersvak in te gaan bijvoorbeeld. Bij AHA Leermiddelenbouwers maken we filmpjes waarin we uitleggen hoe je met bepaalde apparatuur moet werken. Of explanamations waarin we uitleggen hoe je een aanhanger moet beladen. Mensen lezen steeds minder maar doen en zien juist liever meer. We merken dat daar veel behoefte aan is. Zowel bij docenten als bij studenten. Daar spelen wij met onze e-learnings op in.

Je schrijft lesmateriaal, ontwikkelt films en monteert animatievideo’s. Dat maakt je tot een manus van alles.

Geen enkele werkdag is hetzelfde. Ik film, monteer en sinds we ook een animator in dienst hebben, stuur ik ook de ontwikkeling van animaties aan. En ook technisch blijven we ons ontwikkelen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van virtual reality-lesmateriaal. Ook dat maken we ons eigen. Bij AHA Leermiddelenbouwers blijf je ook jezelf continu bijscholen.

Wat springt eruit voor jou in je werk bij AHA Leermiddelenbouwers?

Dat wij echt enthousiast zijn voor het vak, groene kennis hebben en met klanten kunnen meepraten. We kunnen het volledige projectmanagement uit handen nemen en daarmee ontzorgen we onze klanten. We zijn een vaktechnische gesprekspartner, kundig op het gebied van onderwijs en specialist in het maken van digitaal lesmateriaal voor de groene sector. We hebben alles in huis om leeroplossingen te realiseren met een aha-effect.

Al ruim zestien jaar ontwikkelt AHA Leermiddelenbouwers leeroplossingen voor bedrijven en onderwijs. Van korte e-learning modules en complete leeromgevingen tot professionele e-learnings voor de onboarding van nieuwe medewerkers. Wil je meer weten of gewoon eens sparren met Harry of een van onze andere collega’s? Neem contact met ons op.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *