5 succesfactoren voor een professionele e-learning

5 succesfactoren voor een professionele e-learning

Deel dit bericht

Het potentieel van e-learning is enorm. Maar hoe haal je maximaal resultaat uit een online opleiding? Ontdek in deze blog vijf essentiële succesfactoren die jouw organisatie op weg helpen naar een professionele e-learning. De rode draad? Maatwerk.

1 Creëer betrokkenheid en motivatie

Een e-learning kan nog zo goed zijn, maar als medewerkers niet betrokken en gemotiveerd zijn, blijft succes uit. Prikkel de nieuwsgierigheid, biedt uitdaging en stimuleer de intrinsieke motivatie. Gamification-elementen, beloningen en uitdagende opdrachten vergroten de betrokkenheid. “Zo ontwikkelden we samen met VHG (Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) en BTTR de ‘Plantenkennistrainer’”, vertelt Aleid van der Kolk, specialist e-learning bij AHA Leermiddelenbouwers. “Studenten en medewerkers kunnen tegen elkaar ‘strijden’ wie de meeste planten herkent. Compleet met een topscorelijst en aanmoedigingsbadges.”

2 Maak het flexibel en op maat

Iedere student of medewerker is uniek, met verschillende leerbehoeften en leerstijlen. Streef ernaar om flexibele en op maat gemaakte leertrajecten aan te bieden. Bied keuzemogelijkheden in het leerproces, pas de inhoud aan op individuele behoeften en geef ondersteuning waar nodig. “Organiseer bijvoorbeeld een toolboxtraining met discussievragen”, geeft Aleid van der Kolk als advies. “En biedt vooraf zowel filmpjes als uitleg in tekst aan want niet iedereen is een beelddenker.”

3 Maak het direct toepasbaar

Wat is de waarde van leren als je het niet kunt toepassen in de praktijk? Richt je e-learning op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die medewerkers direct kunnen toepassen op de werkvloer. Moedig aan om te oefenen, te experimenteren en te reflecteren op leerervaringen.

4 Ga een stap verder

Het streven naar oppervlakkige kennis is verleden tijd. Moedig met een e-learning medewerkers of studenten aan om verder te gaan dan het leren van feitelijke informatie. Enthousiasmeer kritisch denken en stimuleer creativiteit en probleemoplossend vermogen. “Stel open vragen want die werken veel beter voor de bewustwording”, zegt Aleid van der Kolk. “En laat in je e-learning bijvoorbeeld een filmpje zien met daarbij de vraag ‘Hoe kan dit beter?’”

5 Moedig samenwerken aan

Leren is niet alleen een individuele aangelegenheid, maar ook een sociaal proces. Moedig samenwerken en het delen van kennis aan. Stel teams voor opdrachten samen die sterk verschillen zodat ze van elkaar kunnen leren. “Laat ze bijvoorbeeld samen een filmpje maken van onveilig gedrag op het (stage-)bedrijf”, stelt Aleid van der Kolk. “Of laat ze zelf quizvragen maken voor hun collega’s of mede-studenten.”

Meer weten van de specialisten in e-learning?

Al ruim zestien jaar ontwikkelt AHA leermiddelenbouwers leeroplossingen voor bedrijven en onderwijs. Van korte e-learning modules en complete leeromgevingen tot professionele e-learnings voor de onboarding van nieuwe medewerkers. Een e-learningprogramma is nooit af. Stel doelen om voortdurend te evalueren en feedback te verzamelen. Blijf jezelf steeds vragen waar dient de e-learning voor en wat wil ik ermee bereiken. Wil je meer weten of gewoon eens sparren met iemand die van wanten weet? Neem contact met ons op.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *