Hoe zou jij je cursisten in 5 minuten ingewikkelde regels uitleggen?

Hoe zou jij je cursisten in 5 minuten ingewikkelde regels uitleggen?

Deel dit bericht

In ons vorige blog “Zo leg je ingewikkelde materie snel uit in bewegend beeld” hebben we een concreet voorbeeld laten zien van hoe je relatief ingewikkelde lesstof over een specifiek onderwerp in enkele minuten duidelijk over kunt brengen. Door inzet van explanimation, dat ‘explanation’ en ‘animation’ samenvoegt, combineer je immers een duidelijke uitleg én een aantrekkelijk bewegend beeld ineen. In ons voorbeeld ging dat over de werking van filtersubstraat in zwemvijvers, een niet alledaags onderwerp.

In dit blog laten we een explanimation zien die gaat over de regelgeving met betrekking tot grond, daarin zijn immers verschillende kwaliteitsklassen. Bij vergraven, transport en het toepassen van grond moet je aan door de overheid gestelde regels voldoen. De belangrijkste regels staan in het besluit bodemkwaliteit. Sinds 2022 is het besluit bodemkwaliteit onderdeel geworden van de omgevingswet. Wanneer je dit onderwerp wilt bespreken, dan kan de lesstof al snel saai of ingewikkeld overkomen. Het gevolg laat zich raden: cursisten staren wat glazig naar buiten, nemen de stof niet meer op en verliezen hun interesse in het onderwerp.

Een gemiste kans, want als je met dit onderwerp aan de slag gaat via een kort filmpje zoals dit, dan zul je zien dat de aandacht in je virtuele of fysieke klaslokaal stukken gemakkelijker wordt vastgehouden. De bewegende beelden, duidelijke stem en de mogelijkheid om tijdens het thuis studeren de lesstof nog eens op je gemak terug te kijken maken leren plezierig en helpen je goed begrijpen waar je mee bezig bent. Cursisten krijgen er zelfvertrouwen van, omdat ze het wél kunnen.

Leuk leren is blijvend leren

Wanneer je tekst en bewegend beeld combineert wordt leren leuk. En wanneer je iets leuk vindt dan houd je het vol en ga je met plezier aan de slag. Bovendien is de generatie die nu opgroeit gewend aan korte snelle filmpjes waarin op kernachtige wijze informatie wordt gedeeld. Het is niet zo dat tekst helemaal uit de gratie is, maar de dikke boeken van vroeger waar je bijna niet doorheen kon komen, zijn niet meer van deze tijd. En daar veranderen een paar afbeeldingen bij de tekst écht niet zoveel aan. Het gaat om de juiste combinatie: lezen, kijken, luisteren, doen, dat stimuleert het brein.

Filmpje van 2 minuten over het meldpunt voor bodemkwaliteit

In ons volgende blog staan we stil bij het meldpunt voor bodemkwaliteit. Wanneer je als docent voor de klas staat kun je eenvoudig een koppeling maken door het filmpje uit deze tekst te laten zien en een stukje mondelinge uitleg te geven om daarna wat vragen te stellen. Vervolgens kun je door met de volgende animatie over het meldpunt bodemkwaliteit. Nu zijn dit slechts voorbeelden en misschien spreken de onderwerpen niet tot je verbeelding. Kijk er even doorheen, want wat wij vooral duidelijk willen maken is dat we over élk gewenst onderwerp rondom thema’s agrarisch, food en de groene sector een dergelijke explanimation samen kunnen stellen.

Uitgebreid assortiment passende opleidingen

Wil je meer weten over een van de onderwerpen en daarbij passende opleiding, e-learning of een andere lesmethode volgen? Neem dan even contact met ons op of neem een kijkje in het assortiment van de uitgebreide AgriHolland Academy. Dit is hét e-learning platform voor agrarisch, food en de groene sector. De opleiding van je keuze, of die van je cursisten of studenten zit er zeker bij. Wil je even vrijblijvend sparren? Neem dan rechtstreeks contact met ons op, we denken graag met je mee. Voor het volgen van een opleiding óf het snel en vakkundig samenstellen van je eigen explanimation.


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *